Houtbouwers

CNC productie

Techwood kiest voor FSC/PEFC

Uitzonderlijk hoge kwaliteit

Houtverbindingen

Om houten onderdelen aan elkaar vast te maken heb je houtverbindingen nodig. Wij vertellen je meer over de verschillende soorten houtverbindingen.

Om houten onderdelen aan elkaar vast te maken heb je houtverbindingen nodig. Techwood kan met behulp van CNC-techniek houtverbindingen realiseren die zorgen voor écht stevige constructies. De constructies en de detaillering van de houtverbinding komen tot stand door een samenwerking tussen de klant, de ontwerper, de constructeur, de bouwer en de specialisten van Techwood. 

 

Traditionele houtbouw maakt gebruik van houtverbindingen zoals pengat- en zwaluwstaartverbindingen. De meeste verbindingen worden met houten toognagels verankerd. Deze zijn oersterk en worden daarom nog steeds toegepast. 

 

In dit artikel leggen we uit welke soorten houtverbindingen er zijn en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. 

 

Waarom is het kiezen van de juiste houtverbinding belangrijk? 

Wanneer je een houtconstructie gaat maken, speelt de voordbereiding een belangrijke rol. Bij het maken van het ontwerp houd je al rekening met de stevigheid en robuustheid van de constructie. Of je nu een meubelstuk, een houten bijgebouw of een andere houtconstructie gaat maken, het is essentieel om de juiste houtverbindingen te gebruiken. Anders is de kans aanzienlijk dat het meubelstuk in elkaar stort of dat er onderdelen gaan verschuiven. 

 

Welke houtverbinding je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

 

 

Om jou op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een houtverbinding, hebben we de meest gebruikte houtverbindingen voor je op een rij gezet. Deze kun je zelf toepassen wanneer je bijvoorbeeld een meubelstuk gaat maken. Wil je een houten bijgebouw maken zoals een schuur, carport, poolhouse, mantelzorgwoning o.i.d. dan kan Techwood ook helpen. We kijken graag samen met de klant welke houtverbindingen het beste bij het project passen. Met behulp van ons machinepark kunnen wij de houtverbindingen realiseren die een stevige constructie realiseren. 

 

De zwaluwstaartverbinding 

Dit is een klassieke houtverbinding die voornamelijk wordt toegepast voor het maken van bijvoorbeeld lades, kasten en kisten. Het is een zeer mooie en stevige verbinding dat wordt gemaakt met handgereedschappen. Denk hierbij aan o.a. een houtzaag en een steekbeitel. Het maken van deze houtverbinding kost veel tijd waardoor er tegenwoordig vaker gebruik wordt gemaakt van een freesmachine en een mal. 

 

Bij een zwaluwstaartverbinding heb je te maken met twee panelen die je slechts op één manier in elkaar kunt schuiven. Dit resulteert in een enorm sterke verbinding waarbij geen lijm hoeft worden te gebruikt. 

 

Er wordt bij deze houtverbinding onderscheid gemaakt tussen een open en een gesloten zwaluwstaartverbinding. Maak je gebruik van een open verbinding? Dan zie je aan de buitenkant van de constructie dat deze houtverbinding is toegepast. Bij een gesloten verbinding zijn de zwaluwstaarten niet zichtbaar. 

 

De pengatverbinding 

In de meubelmakerij is de pengatverbinding één van de populairste houtverbindingen. De houtverbinding bestaat uit een pen (gemaakt aan het ene stuk hout) en een gat waar deze pen inpast in het andere stuk hout. Vroeger werd deze pengatverbinding voor toepassingen gebruikt van dragende constructies tot dakconstructies. Tegenwoordig wordt de houtverbinding voornamelijk toegepast voor het maken van stoelen, tafels en raamwerken. 

 

Hoe je deze pengatverbinding in de praktijd toepast? Teken de omtrek van de pen op één plank en een sleuf op de andere. Vervolgens zaag je het overtollige hout bij de pen weg. Je hakt de sleuf uit met een scherpe beitel en daarna lijm je beide delen aan elkaar vast. 

 

De halfhoutverbinding 

Een zeer populaire houtverbinding is de halfhoutverbinding. Deze verbinding kent een simpel, maar doeltreffend design en kan in verschillende situaties gebruikt worden. Het kan gaan om een hoekverbinding zoals je die kan tegenkomen in raamwerken, maar ook om een kruisverbinding. Een kruisverbinding is een verbinding waarbij twee stukken hout elkaar kruisen en op dat punt met elkaar verbonden worden. 

 

Een halfhoutverbinding bestaat uit twee planken waarin je een uitsparing maakt. De twee uitsparingen kun je zo op elkaar leggen, waardoor de planken een rechte lijn vormen. Door de twee planken stevig aan elkaar vast te maken zorg je voor de gewenste stevigheid. Dit kun je doen met bijvoorbeeld houtlijm. 

 

De slisverbinding 

De slisverbinding is eigenlijk een eenvoudige variatie op de pengatverbinding. Het verschil is dat de slisverbinding een open verbinding is waardoor de pen aan de zijkanten van de verbinding zichtbaar blijft. Daarom is de slisverbinding over het algemeen ook makkelijker te maken dan de pengatverbinding. De slisverbinding is zowel voor hoekverbindingen als kruisverbindingen toepasbaar.  

 

De tandverbinding 

Bij deze variant maak je meerdere tanden in het hout die je vervolgens in elkaar kunt schuiven. Op die manier kun je meerdere panelen met elkaar verbinden. Hierbij is het belangrijk dat de tanden perfect op maat worden gemaakt. De tanden moeten écht naadloos in elkaar kunnen schuiven zonder dat er ruimte tussen zit.  

 

Om dit voor elkaar te krijgen is het essentieel om de tanden heel nauwkeurig af te tekenen. Gebruik hiervoor een schuifmaat en een potlood met een zeer scherpe punt. Het is noodzakelijk dat de tanden op beide houten onderdelen exact dezelfde afmetingen hebben. Vervolgens kun je de tanden met een handzaagje afzagen. Gebruik een beitel om de uitsparingen nauwkeurig bij te werken.  

 

Houtverbindingen van Techwood 

Techwood werkt met ervaren mensen met verschillende disciplines. We zijn constant bezig met het ontwerpen van houtconstructies. Daarom gaan wij graag met de klant en/ of de architect en constructeur het gesprek aan om de houtconstructie te ontwerpen die écht bij je past. Met de detailberekeningen weten we of een houtverbinding voldoende sterk is voor de krachten die erop komen te staan. 

 

Daarnaast weten we van welke omvang de verbindingen moeten zijn. Anders dan bij constructieberekeningen kijken wij niet alleen naar de dimensie van het balkhout, maar juist naar de krachten die de verbinding aan moet kunnen. Juist door zowel esthetisch als constructief mee te denken maakt Techwood écht het verschil. 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op! 

brochure

Alles over onze werkwijzeprojecten, en meer lees je terug in onze brochure. Download de brochure gratis.

Download onze brochure Contact opnemen