Houtbouwers

CNC productie

Techwood kiest voor FSC/PEFC

Uitzonderlijk hoge kwaliteit

Houtskeletbouw woning

Jouw droomhuis bouwen zonder de aarde te belasten of je budget te overschrijden? Ga voor een houtskeletbouw woning.

Natuurlijke schoonheid, milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid komen samen in de wereld van houtskeletbouw. Bij Techwood begrijpen wij dat je een droomhuis wilt bouwen zonder de aarde te belasten of je budget te overschrijden. In deze tekst ontdek je alles wat je moet weten over houtskeletbouw.  

Wat is een houtskeletbouw woning? 

Houtskeletbouw is een moderne bouwmethode waarbij het geraamte van een huis wordt gemaakt van houten balken. Dit geraamte wordt ook wel het ‘skelet’ genoemd en vormt de structuur van de woning. De ruimtes tussen de houten balken van de houtskeletbouw woning kunnen worden opgevuld met isolatiemateriaal. Hiermee kun je het huis in de winter warm en in de zomer koel houden. 

De buitenkant van de houtskeletbouw woning kan worden afgewerkt met diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan panelen of bakstenen om een mooie en duurzame uitstraling te geven. Het resultaat? Een huis dat stevig, energiezuinig en snel gebouwd kan worden, terwijl het tegelijkertijd aan jouw stijl kan worden aangepast. 

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw? 

Houtskeletbouw neemt behoorlijk wat voordelen met zich mee ten opzichte van de traditionele bouw. We nemen de belangrijkste voordelen hieronder met je door: 

Een snelle bouwmethode: vergeleken met traditionele houtbouw is een houtskeletbouw woning veel sneller gebouwd.  

Een goedkope bouwmethode: werken op locatie is een stuk duurder omdat je niet alle benodigdheden tot je beschikking hebt. Omdat we bij een houtskeletbouw woning het grootste gedeelte al in de fabriek kunnen maken, zijn de kosten een stuk lager. 

Een duurzame optie: de CO2 uitstoot is bij de productie van houtskeletbouw aanzienlijk minder dan bij traditionele houtbouw. Daarnaast is het energieverbruik een stuk lager. 

Voorkom verspilling van water: bij traditionele houtbouw wordt gemiddeld 1000 liter water per woning gebruikt. Dit voor het aanmaken van o.a. cement, beton en stucwerk. Het kan soms jaren duren voordat het vocht uit de woning getrokken is. Dit is bij houtskeletbouw niet het geval, waardoor je ook niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden. 

Goede isolatie mogelijk: dankzij het droogbouwen is houtskeletbouw beter isolerend dan traditionele houtbouw. 

Zijn er ook nadelen verbonden aan houtskeletbouw? 

Naast de vele voordelen neemt houtskeletbouw ook enkele nadelen met zich mee. Gelukkig kunnen de meeste nadelen voorkomen worden door de houtskeletbouw op de juiste manier toe te passen. Doe je dit niet? Dan kan dit de volgende dingen veroorzaken: 

Rotting van het hout: houtskeletbouw dient zeer goed te worden uitgevoerd. Een onzorgvuldige uitvoering van de bouw kan rotting in het hout veroorzaken. 

Kans op ongedierte in het houtskelet: waar je bij steen geen last hebt van ongedierte, is dit bij hout helaas wel het geval. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar als het hout niet op de juiste manier wordt toegepast kan dit wel. 

Wat kost een houtskeletbouw woning? 

De prijs voor een houtskeletbouw woning is erg aantrekkelijk omdat veel onderdelen al vooraf kunnen worden geproduceerd. Techwood levert 100% maatwerk. Daarom werken wij niet met een vaste prijslijst voor houtskeletbouw woningen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het ontwerp, de materiaalkeuze, de constructie, de wandopbouw en het isolatieniveau. 

Wil je graag een prijsindicatie ontvangen voor jouw project? Neem dan gerust contact met ons op. 

Hoe zit het met de isolatie van een houtskeletbouw woning? 

Om een houtskeletbouw woning goed te isoleren worden isolatiematerialen tussen de houten balken en stijlen geplaatst. Dit isoleermateriaal kan diverse vormen aannemen zoals glasvezel, schuimplaten of zelfs natuurlijke materialen zoals houtwol. Het isoleermateriaal helpt om warmteverlies in de winter te beperken en houdt de warmte buiten in de zomer. 

Het kiezen van het juiste isoleermateriaal en het zorgvuldig installeren ervan is van groot belang om ervoor te zorgen dat de houtskeletbouw woning goed geïsoleerd is. Is jouw houtskeletbouw woning goed geïsoleerd? Dan kan dit het energieverbruik verminderen en het binnenklimaat gedurende het hele jaar verbeteren. 

Drukte op de bouw of een tijdelijke piek in productie? 

Geen probleem! Wij leveren constructies compleet met halfhout verbindingen, liplassen, haaklassen en indien mogelijk met zwaluwstaartverbindingen voor een snelle montage. Een compleet houten bouwpakket wordt genummerd voor een snelle montage en op de gewenste locatie afgeleverd. 

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. 

brochure

Alles over onze werkwijzeprojecten, en meer lees je terug in onze brochure. Download de brochure gratis.

Download onze brochure Contact opnemen