Houtbouwers

CNC productie

Techwood kiest voor FSC/PEFC

Uitzonderlijk hoge kwaliteit

Houten spanten en gordingen

Wanneer je een dakconstructie maakt met houten spanten en gordingen brengt dit veel voordelen met zich mee.

Wat zijn houten spanten en gordingen eigenlijk? En waarvoor kan het gebruikt worden? Dat leggen we je graag uit.  

Alles wat je moet weten over houten gordingen

Een gording wordt ook wel eens een ligger genoemd. De gording wordt vrijwel altijd horizontaal op het dak geplaatst. Het wordt direct bevestigd op het grof bouw, waardoor de gording eigenlijk de dakhuid draagt. Het is van groot belang dat er van tevoren wordt berekend welke gording er gebruikt moet worden en welke afstand er tussen iedere balk gehouden moet worden.

Bij deze berekening wordt met verschillende zaken rekening gehouden. Denk maar aan het gewicht van sneeuw, belasting door personen en spullen en de wind. Het is belangrijk dat de houten gording in de juiste positie blijf. Daarom wordt iedere gording verankerd aan de draagmuur waar het op rust. 

Houten gordingen worden nooit doorgetrokken naar de buren. Daar zijn over het algemeen twee redenen voor: 

  1. Om het geluid te beperken tot één woning. Het geluid zou namelijk kunnen worden doorgetrokken middels de houten gording naar de volgende woning. 
  2. Om brandgevaar te voorkomen. Stel er ontstaat brand in een woning, dan kan de brand niet doorlopen naar de volgende woning middels de houten gording. 

En wat zijn dan houten spanten?

Bovenop de houten gording komt de spant. Een spant wordt ook wel een staander genoemd. Het is een verticale houten balk dat bovenop de gording komt te rusten. De houten spant loopt altijd evenwijdig aan de nok van de dakgoot. Niet alleen de houten gording draagt de dakconstructie, ook de spant. Wanneer er een gording is, wordt een groot gedeelte van het gewicht van de dakconstructie overgedragen en verspreid over de gordingen. Dit gaat middels de houten spanten.  

Bij lichte constructies kan er ook alleen gebruik gemaakt worden van een houten spant, zonder gording. Wanneer dat het geval is draagt de spant het gehele gewicht van de dakconstructie. Uiteraard gebeurt dit wel samen met de eventuele pilaren en fundering. In het geval van een lichtere constructie zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen een houten gording te gebruiken zonder spant.

Houten spanten en gordingen van Techwood

Ben jij op zoek naar d√©¬†specialist op het gebied van houten spanten en gordingen? Dan ben je bij¬†Techwood¬†aan het juiste adres. Wij gaan voor niets minder dan perfectie en denken graag met je mee hoe het anders kan.¬†Techwood¬†levert 100% maatwerk, waardoor wij niet met een vaste prijslijst werken voor houten spanten en gordingen.¬†Toch ben je bij ons altijd zeker van scherpe prijzen. Dat komt omdat wij beschikken over een innovatief CNC-machinepark. Hiermee¬†werken wij ontzettend¬†nauwkeurig en snel. Dat werkt¬†uiteraard¬†erg kosteneffici√ęnt.¬†

Wil jij een prijsindicatie ontvangen voor jouw project? Of wil je de mogelijkheden bespreken voor een prachtige samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op!

brochure

Alles over onze werkwijze, projecten, en meer lees je terug in onze brochure. Download de brochure gratis.

Download onze brochure Contact opnemen