Villa Bergen houtskeletbouw, Bergen (NH)

Techwood mocht bijdragen aan de bouw van een bijzonder mooie villa in Bergen. Het ontwerp komt van architectenbureau HOOPE+PLEVIER en de aannemer van dit project is Pieter de Boer. Opvallend in het ontwerp is de vorm van het dak. Techwood levert hiervoor onder andere de HSB elementen, een 14 meter lange vurenhouten ligger en balklaag. Het project is in 3 fases opgeleverd met tussenposes van 2 dagen. Ten eerste zijn de buitenwanden geleverd. Daarna de binnenwanden en als laatste de gelamineerde liggers, balklagen en HSB dakelementen. 

Het ontwerp 

Deze bijzondere, mooie villa is ontworpen door architect HOOPE+PLEVIER. Een duurzame, energie neutrale woning, voorzien van een luchtwarmtepomp, zonnepanelen, driedubbel glas en uitgerust met zeer hoge isolatiewaarde (RC=10.0 m2 K/W). Het ontwerp van de villa is een overgang van een traditionele dakvorm, naar een eigentijdse dakvorm gebaseerd op een periscoop. Het concept is een overgang van introvert naar extravert, van gesloten aan de voorzijde naar open aan de achterzijde. Voor privacy, achter genieten. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de toekomst. Deze villa is levensloopbestendig. Bijvoorbeeld door een lift in de woning op te nemen. Zo blijven alle ruimten makkelijk bereikbaar. Meer over dit ontwerp is te vinden op de website van HOOPE+PLEVIER.

Bouwproject 

Pieter de Boer Bouw en Ontwikkeling is de aannemer van de bouw van deze villa. Deze wordt gebouwd grenzend aan het Bergerbosch aan de Breelaan in Bergen. Uiteraard is de gehele villa voorzien van een domotica systeem. Pieter de Boer werkt voor dit soort projecten in een bouwteam: specialisten uit verschillende disciplines die vanaf het begin regelmatig samen overleggen. Op die manier verloopt de realisatie van een bouwproject sneller en vooral beter. 

Techwood ontwerpt in 3d tekenprogramma

Bij Techwood tekenen wij onze houtconstructies uit in ons 3d tekenprogramma. Door het toepassen van een 3d ontwerp worden knelpunten sneller inzichtelijk. Wij kunnen modellen van andere onderaannemers inladen en zo knelpunten inzichtelijk te maken. Dit sluit naadloos aan bij de werkwijze van het bouwteam van aannemer Pieter de Boer. 

In een bouw als deze, waar hout en staal wordt gecombineerd, is het belangrijk dat hout en staal naadloos op elkaar aansluiten. In dit project heeft de staalleverancier als eerste de staalconstructie uitgewerkt in een 3d programma. Door middel van BIM (Building information Modelling) is dit omgezet in een IFC bestand. Het IFC bestand hebben wij bij Techwood ingeladen in onze eigen software, zodat de maatvoering goed op elkaar aansluit. Onze tekenaar heeft de HSB elementen en balklagen uitgetekend op basis van de maatvoering staalleverancier en overige beschikbare tekeningen van de architect.  

De houten en HSB elementen

Het gehele binnenskelet van de eerste verdieping bestaat uit dragende houtenskeletbouw (HSB) wandelementen. Ook de dakelementen zijn HSB elementen. Het dak is deels schuin en deels plat dak. De HSB elementen voor het dak worden constructief ondersteund door een gelamineerde vurenhouten ligger van ruim 14 meter lang. De balklaag voor het platte dak wordt ondersteund door de gelamineerde ligger en de binnenwanden. En deze zijn door middel van zwaluwstaartfrezingen gekoppeld aan de ligger. Door het toepassen van zwaluwstaartverbindingen hoeft er op de bouw minder gemeten te worden, aangezien de frezingen in het werkvoorbereidingstraject al juist zijn gepositioneerd.  

HSB elementen en constructies snel gemonteerd

De onderdelen voor de HSB-elementen zijn gezaagd op onze Hundegger Speed Cut. Snel en zeer nauwkeurig. In ons tekenprogramma worden zoveel mogelijk regels voorzien van kleine kepen ter hoogte van de stijlen, welke vervolgens worden in gefreesd door onze CNC machine.  Zo hoeft de montage afdeling niet lang na te denken waar de stijlen gepositioneerd moeten worden. Op die manier versnelt de montage van de wand en dak elementen aanzienlijk.

Meer weten over de mogelijkheden? Wij denken graag met u mee, neem gerust contact met ons op.