Houtbouw Finse stijl, Middelbeers (NB)

Onlangs mochten we een Douglas constructie maken. Het ging om de hoofddraagconstructie voor een prachtig Finnhouse. Er is gekozen voor een draagconstructie van gelamineerd Douglas. Het gebouw is ontworpen door Lux Hout. Techwood heeft het ontwerp omgezet in een 3d tekening. Op basis daarvan kon het geavanceerde machinepark snel en zeer nauwkeurig een perfect bouwpakket leveren. Zo staat de draagconstructie snel in elkaar. 

Douglas constructie, spanten, gebinten en meer

Voornamelijk produceren wij voor de zakelijke markt. Ons machinepark is een snel en daardoor voordelig alternatief voor de productie van traditionele houtbouw, gebinten, constructies en prefab onderdelen. De machines zijn hightech en super nauwkeurig. Ideaal voor architecten, houtbouwers, bouwbedrijven en ook de handige zelfbouwers. Afnemers van gelamineerde houtconstructies zoals spanten en liggers zijn dan ook zeer verschillend. 

Gelamineerd Douglas voor constructie

Douglas is een houtsoort dat afkomstig is van de Douglasspar. Het buitenste hout (het spint) is bleekbruin. Het binnenste hout (het kernhout) is roze-bruin. Veel Douglas hout wordt verwerkt tot multiplex. Het hout is beschikbaar in grote afmetingen en gebruikt met voor bijvoorbeeld spantconstructies. Het hout wordt veelvuldig toegepast bij gevelconstructies zoals deuren en kozijnen. 

Bij toepassingen buitenshuis geldt, zoals voor alle houtsoorten, dat je het spinthout moet verduurzamen of schilderen. Gelamineerd hout wordt gebruikt voor draagconstructies, het hout is een samengesteld verlijmd houtproduct. Gelamineerd Douglas kun je vergelijken met een natuurlijk stuk massief hout. Het draad van het hout is in alle verlijmde delen gelijkgericht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex waar de draad 90 graden gedraaid is ten opzichte van de boven- en onderliggende lagen.