Drie woningen met Douglas gebinten, Almere (FL)

De gemeenten Almere en Zeewolde werken samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan de ontwikkeling van woongebied Oosterwold. In dit nog te ontwikkelen gebied in Flevoland is ruimte voor maar liefst 15.000 woningen. Voor drie woningen leverde Techwood de Douglas gebinten constructie.

Project Almere Oosterwold

Het gebied waarin Project Almere Oosterwold ligt betreft ruim 43 vierkante kilometer en ligt tussen de bebouwde kommen van beide plaatsen in. Er is dus meer dan genoeg plaats voor zo veel woningen. Deze bebouwing zal minder dan 30% van het gebied zijn. De opzet is dat er veel ruimte voor landbouw en natuur blijft. Het gebied bestond tot voor kort vooral uit landbouwgrond en ongeveer de helft van het gebied zal ook landbouwgrond blijven. Ook water (2%) en openbaar groen (20%) krijgt een aandeel in het gebied. Opvallend is dat voor de bebouwing is gekozen voor organische ontwikkeling. Meestal heeft ruimtelijke ordening veel strakkere regels. Zelfbouwers en ontwikkelaars krijgen dus meer vrijheid in het ontwerp.

Douglas gebinten constructies van Techwood

In het project Almere Oosterwold bouwen verschillende partijen, ook veel particulieren. Voor 3 particuliere zelfbouwers mocht Techwood de Douglas gebinten constructie leveren. Aanvankelijk zouden de Douglas gebinten constructies worden voorzien van authentieke pengat- en zwaluwstaartverbindingen. Dat was de wens van de opdrachtgevers. De gemeente Almere stelt echter hoge eisen aan de bouw van de woningen en verzocht de opdrachtgevers om detailberekeningen te laten maken van de verbindingen. De constructeur heeft in overleg met de hoofconstructeur vervolgens bepaald dat de hoekverbindingen versterkt moesten worden door thermisch verzinkte staalplaten. Deze platen heeft Techwood vervolgens uitgetekend. Natuurlijk regelden we ook dat de staalleverancier de platen op maat heeft gesneden.

Berekeningen bij gebinten constructies

Berekeningen bij het ontwerp van een woning is belangrijk en zeker als het gaat om gebinten constructies. Er zijn verschillende berekeningen. Niet altijd is het verschil tussen de soorten berekeningen bekend. De meest gehoorde term is constructieberekening. Maar niet minder belangrijk is de detailberekening. Wat is nou het verschil?

Een constructeur berekent in een constructieberekening wat de belasting is op de dragende delen van een gebouw. De constructeur berekent uiteindelijk hoe sterk ofwel hoe dik het dragende materiaal moet worden gemaakt. Hij weet na de berekening wat de belasting is op de fundering, de muren en eventuele kolommen. En ook wat de druk is op de vloeren en balklagen en niet te vergeten het dak. Om de berekeningen te verduidelijken maakt hij ook constructietekeningen.

Een detailberekening wordt gebruikt in de uitvoeringsfase. Die berekeningen hebben betrekking op de verbindingen van alle losse onderdelen van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan een staal-op-staal verbinding. Maar het kan ook gaan over hout-op-staal of staal-op-beton verbindingen. Bij gecompliceerde en grotere werken worden de detailberekeningen in de regel uitgevoerd door het productiebedrijf of de leverancier. Die partij biedt de detailberekeningen vervolgens ter controle aan de opdrachtgever aan.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.